Profetie in de Bijbel

Profetie

De steen die de bouwers verwerpen, wordt een hoeksteen

Psalm 118:22-23 | Webmaster3 | ingevoerd: 07-12-2015 | gewijzigd: 17-12-2015
Profeet: onbekend | Geadresseerde: Israël
Trefwoorden: Jezus, steen

Samenvatting

Deze psalm profeteert dat Jezus door de joodse leiders niet als verlosser geaccepteerd zal worden.

Bijbeltekst

22 De steen die de bouwers verworpen hadden,
is tot een hoeksteen geworden.
23 Dit is door de HEERE geschied,
het is wonderlijk in onze ogen.

Uitleg

Psalm 118 is onderdeel van het Halleel, een lof- en jubelzang en wordt uitgesproken op de meeste joodse feestdagen. De tekst was dus bij veel joden bekend. Jezus haalde deze verzen aan na het vertellen van de gelijkenis van de slechte landbouwers (Mat.21:33 e.v.). In die gelijkenis wordt de zoon van de eigenaar van een wijngaard gedood door de arbeiders. Jezus zegt dat deze zoon de steen is die de bouwers verworpen hadden uit Psalm 118. Hij impliceert dat Hij de steen is, en de overpriesters en Farizeeën begrijpen dat Jezus hen de arbeiders noemt. De verworpen steen zal ooit een hoeksteen worden. Dat is volgens Wikipedia een steen die gebruikt wordt om de hoekpunten van bouwwerken te verstevigen.

Vervuld: ja

Jezus is verworpen. Hij werd door de meeste mensen niet als Verlosser gezien maar juist als iemand die God beledigde (omdat hij beweerde Zoon van God te zijn). In Handeling 4:11 zegt Petrus letterlijk dat Jezus deze steen in. Daarom werd hij gedood. Daarmee is Hij wel tot hoeksteen geworden. Want door Zijn dood, zijn wij verlost van de straf voor onze zonden.

Opmerkingen

In profetische teksten kom je vaak dezelfde woorden tegen. Een van die woorden is 'steen' of 'rots'. (Bijna) altijd verwijst dit woord naar Jezus.

Na de gelijkenis van Mat. 21:33 e.v. vertelt Jezus ook welke gevolgen het heeft om de Steen te verwerpen.

Gerelateerde profetieën

Jezus zal niet herkend worden als Messias (Jes. 53:1-4)
Genodigden willen niet naar feestmaal (Luc. 14:15-24)